Skip to main content

UV-C desinfectie: de kracht van natuurlijk zonlicht

Wist je dat de desinfecterende werking van UV-C licht alles bij elkaar al tientallen jaren wordt toegepast? Maar wat is dit nu precies? Daar gaan we hier nader op in.

  UV-desinfectie lampen
  De technologie

  UV-desinfecterend licht

  UV-C, ofwel ultraviolet licht, is uiterst effectief in het inactiveren van micro-organismen: bacteriën, schimmels, sporen én virussen. De zon is de meest bekende en grootste producent hiervan, maar UV-desinfecterend licht met een golflengte tussen de 100 en 280 nanometer wordt ook vanuit lampen gegenereerd. Deze lampen vormen de basis van onze technologie.

  Inactiveren van micro-organismen

  UV-C desinfectie

  Omdat UV-C licht hoogenergetisch is, heeft dat als gevolg dat het een fotochemische reactie veroorzaakt. Bij een golflengte van 253,7 nanometer wordt deze reactie geabsorbeerd door cellen, waarna het licht het DNA van de micro-organismen afbreekt. Dat betekent dat deze worden geïnactiveerd en zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. Dit wordt ook wel sterilisatie genoemd en heeft een bewezen effectiviteit van 99,999 %.

  DNA micro-organismen | Baaijens UV-C Solutions
  UV-desinfectie door UV licht | Baaijens UV-C Solutions
  Zonlicht

  UV-A, -B, -C en ozon

  Er zijn drie soorten UV-licht: UV-A, UV-B en UV-C. De A in UV-A staat voor aging, doordat deze golflengte voor huidveroudering zorgt. De B in UV-B voor burning, omdat als gevolg van deze straling de huid verbrandt. Tot slot UV-C dat zorgt aan de ene kant tot een golflengte van 200 nanometer voor ozonvorming. En bovendien daarboven, tot 280 nanometer, voor effectieve sterilisatie met zonlicht.
  UV-C licht is in staat om water, lucht en oppervlakken te desinfecteren. Daarmee worden micro-organismen zeer effectief onschadelijk gemaakt, zonder dat er chemicaliën aan te pas komen. Dus milieuvriendelijk!

  “Desinfectie door middel van UV-C verlichting is al jarenlang een vertrouwde methode. Door onze kennis, ervaring én het brede assortiment vinden we samen met jou een oplossing in de strijd tegen micro-organismen.”

  Marc Baaijens
  Marc Baaijens,
  Baaijens b.v.

  Lucht en oppervlakte desinfectie door verlichting

  UV-desinfectie lampen
  UV-C Desinfectie in horeca